Produkty wytworzone w okresie konwersji, czyli w okresie przejścia z rolnictwa nieekologicznego na rolnictwo ekologiczne, nie mają statusu produktów ekologicznych. Produkty pochodzenia roślinnego w okresie konwersji mogą być opatrzone oznaczeniem „w okresie konwersji” wraz z terminami, o których mowa w art. 30 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2018/848 oraz ich wersjami skróconymi jak „bio” i „eko” np. „produkt w okresie konwersji na rolnictwo ekologiczne”, jeżeli: - przestrzegany jest okres konwersji od co najmniej dwunastu miesięcy przed zbiorem plonów,
- produkt spożywczy pochodzenia roślinnego/produkt paszowy pochodzenia roślinnego ma w swoim składzie tylko jeden składnik roślinny pochodzenia rolnego, oraz pod warunkiem, że przed zbiorem zachowano okres konwersji wynoszący co najmniej 12 miesięcy,
- w przypadku materiału rozmnożeniowego, pod warunkiem, że zachowano okres konwersji co najmniej 12 m-cy.
Takie oznaczenie odnoszące się do okresu konwersji nie powinno posiadać koloru, rozmiaru i formatu czcionki, które są bardziej wyeksponowane niż opis handlowy produktu. Ponadto ww. oznaczeniu towarzyszyć powinien numer kodowy jednostki certyfikującej, kontroli, której podlega podmiot, jaki zrealizował ostatni etap produkcji lub przygotowania. Produkty pochodzenia zwierzęcego w okresie konwersji nie mogą być oznakowane jako: produkty rolnictwa ekologicznego, ani produkty w trakcie konwersji na rolnictwo ekologiczne. |