PRODUKCJA ZWIERZĘCA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM

🌿 Zwierzęta spełniają w gospodarstwie ekologicznym istotną rolę, usprawniają i jednocześnie zamykają obieg materii.

🌿 Warunki chowu i utrzymania zwierząt muszą być zgodne z ich wymaganiami gatunkowymi (zapewniać dobrostan). Regułą jest chów pastwiskowy latem i dostęp do wybiegów.
W budynkach inwentarskich należy zapewnić dostateczną wielkość powierzchni, wystarczającą ilość światła dziennego, naturalną ściółkę, sprawną wentylację i prawidłową dezynfekcję.

🌿 Pasze powinny być wytwarzane w gospodarstwie lub pochodzić z innych gospodarstw ekologicznych. Możliwy jest zakup, w ograniczonej ilości, pasz z gospodarstw w okresie konwersji (zebranych po upływie 12 miesięcy ekologicznego gospodarowania). Przy spełnieniu odpowiednich warunków, w żywieniu zwierząt dopuszcza się konwencjonalne dodatki paszowe, które zostały wymienione w załączniku III rozporządzenia 2018/848, pod warunkiem, że nie są dostępne w jakości ekologicznej.

🌿 Troska o zdrowie i kondycję zwierząt wyraża się w profilaktyce i ściśle wiąże się z warunkami utrzymania i żywienia. Leki, takie jak antybiotyki, sulfonamidy, kokcydiostatyki można stosować wyjątkowo, pod kontrolą weterynarza, przy czym okres karencji dla produktów pochodzących od leczonych zwierząt jest dwa razy dłuższy niż określony przez producenta leku. Szczepienia ochronne są dopuszczone tylko gdy są wymagane urzędowo.

🌿 Zwierzęta z zakupu powinny pochodzić z gospodarstw ekologicznych. Jeśli pochodzą z chowu nieekologicznego, mogą być wprowadzane do gospodarstwa ekologicznego tylko na podstawie zgody. Zgodę na wprowadzenie zwierząt konwencjonalnych, w drodze odstępstwa, może wydać Wojewódzki Inspektorat Artykułów Rolno-Spożywczych (WIJHAR-S). Dopiero po określonym czasie konwersji w gospodarstwie ekologicznym zakupione zwierzęta i produkty od nich pochodzące mogą być sprzedawane jako ekologiczne.