Zdjęcie zboża przy wschodzącym słońcu z kombajnem w tle

Dlaczego warto uzyskać certyfikat rolnictwa ekologicznego?

 W obecnych czasach, gdy świadomość ekologiczna nabiera coraz większego znaczenia, wielu z  nas zastanawia się nad tym, jakie produkty wybieramy i jaki wpływ mają one na naszą planetę.

Certyfikat rolnictwa ekologicznego nie tylko potwierdza wytworzenie produktu zgodnie z  wymogami określonymi w przepisach o rolnictwie ekologicznym, co stanowi gwarancję przebiegu produkcji z  poszanowaniem środowiska naturalnego, ale również poświadcza wyższą dodatkową jakość w  ten sposób wytworzonej żywności.

Warunkiem otrzymania certyfikatu jest pozytywne przejście procesu certyfikacji, którego kluczowym elementem jest kontrola producentów i podmiotów na każdym etapie produkcji, przygotowania, przechowywania, dystrybucji i wprowadzania do obrotu produktów, które mają zostać oznakowane logo rolnictwa ekologicznego.

W ramach kontroli oceniane są takie kwestie jak:

– metody produkcji oraz ich zgodność z obowiązującymi przepisami;

– użyte surowce i wszelkie środki produkcji użyte w toku produkcji i przechowywania produktów;

– identyfikowalność produktów na każdym etapie produkcji i dystrybucji.

Rolnicy i inni producenci na kolejnych etapach przygotowania, przechowywania i dystrybucji produktów rolnictwa ekologicznego po pozytywnym przejściu procesu certyfikacji uzyskują certyfikat uprawniający ich do korzystania z logo rolnictwa ekologicznego, tzw.  „eko- listka”, którym mogą posługiwać się przy etykietowaniu produktów i w innych celach marketingowych.

Dzięki odpowiedniemu znakowaniu produktów konsumenci mogą podejmować bardziej świadome decyzje zakupowe, wybierając produkty wytworzone metodami przyjaznymi dla środowiska.

Posiadanie certyfikatu poświadczającego ekologiczny status produktów staje się coraz bardziej pożądane – zarówno przez konsumentów, jak i producentów. Dla konsumentów to wyraźny sygnał, że dokonują zakupu spełniającego ich oczekiwania, ale także wspierającego ochronę środowiska i jego różnorodność, poświadczając jednocześnie dodatkową jakość żywności.

Z kolei dla producentów, certyfikat ekologiczny to doskonały sposób na wyróżnienie się na  rynku i pokazanie, że ich działalność jest zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju
z poszanowaniem ochrony środowiska i zachowaniem dobrostanu zwierząt hodowlanych.

Proces certyfikacji ekologicznej

Zgłoszenie systemu kontroli w rolnictwie ekologicznym i uzyskanie certyfikatu to kluczowy krok dla każdego producenta, który pragnie, aby jego produkty były uznawane za ekologiczne.

Obowiązujące przepisy w zakresie rolnictwa ekologicznego i produkcji ekologicznej bardzo szczegółowo określają zasady znakowania produktów ekologicznych. Terminy związane
z ekologiczną metodą produkcji (np. ekologiczny, organiczny) we wszystkich językach Wspólnoty Europejskiej, ich pochodne lub wersje skrócone, jak np. „bio” i „eko”, używane samodzielnie lub łącznie, mogą być stosowane w dokumentach handlowych, znakowaniu
i reklamie produktu, pod warunkiem spełnienia wymogów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej
i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007.

Jak uzyskać certyfikat eko?

Proces uzyskania certyfikatu ekologicznego składa się z kilku istotnych etapów:

  1. Przesłanie do jednostki certyfikującej AGRO BIO TEST Sp. z o.o. zgłoszenia do systemu kontroli w rolnictwie ekologicznym na urzędowym zgłoszeniu https://agrobiotest.pl/zgloszenie-do-kontroli/ na adres e-mail: agro.bio.test@agrobiotest.pl lub pocztą tradycyjną na adres biura: ul. ZWM 22, 02-786 Warszawa
  2. Złożenie wniosku o certyfikację
  3. Podpisanie umowy z jednostką certyfikującą
  4. Poddanie się procesowi kontroli
  5. Wydanie certyfikatu – po pomyślnym przejściu kontroli można otrzymać certyfikat,
    w okresie ważności którego jednostka certyfikująca sprawuje nadzór nad producentem, któremu zastał on wydany.

Kto może otrzymać certyfikat eko?

Certyfikat ekologiczny mogą uzyskać nie tylko gospodarstwa rolne, ale także:

–    firmy przetwarzające ekologiczne surowce rolnicze,

–    przedsiębiorstwa zajmujące się przechowywaniem produktów ekologicznych,

        –    importerzy i eksporterzy produktów ekologicznych,

        –  dystrybutorzy produktów ekologicznych, w tym sklepy internetowe.

Każdy z tych podmiotów musi spełniać określone wymagania i przejść przez proces certyfikacji, aby móc posługiwać się logo rolnictwa ekologicznego i oznakowaniem w jakikolwiek sposób odnoszącym się do ekologicznej metody produkcji. Dzięki temu konsumenci mogą mieć pewność, że produkty oznaczone terminami związanymi z ekologiczną metodą produkcji
(np. ekologiczny, organiczny) we wszystkich językach Wspólnoty Europejskiej, ich wersjami skróconymi, jak np. „bio” i „eko”, używanymi samodzielnie lub łącznie są naprawdę w jakości ekologicznej, której warto zaufać.

„Euro-listek”:  logo rolnictwa ekologicznego UE

„Euro-listek” to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli ekologicznych w Europie. Jego  charakterystyczny wzór – listek z białych gwiazdek na zielonym tle – potwierdza, że  produkt spełnia wymogi przepisów o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej. Produkty logo rolnictwa ekologicznego są gwarancją, że zostały wyprodukowane
i wprowadzone do obrotu przez certyfikowanych producentów objętych systemem kontroli. Więcej informacji na temat logo rolnictwa ekologicznego i znakowania produktów rolnictwa ekologicznego znajduje się na stronie internetowej https://agrobiotest.pl/znakowanie/

Najważniejsze certyfikaty ekologiczne

W dobie rosnącej świadomości ekologicznej społeczeństwa, gdzie zrównoważony rozwój, ochrona środowiska i zachowanie jego bioróżnorodności a także zapewnienie dobrostanu zwierząt nabierają coraz większego znaczenia, certyfikaty potwierdzające ekologiczną metodę produkcji pełnią kluczową rolę. Podstawowym i najważniejszym certyfikatem w tym obszarze jest certyfikat Rolnictwa Ekologicznego wydany na podstawie Rozporządzenia (UE) 2018/848. Wydane w tym zakresie certyfikaty są możliwe do weryfikacji przy użyciu zintegrowanego systemu TRACES, administrowanemu przez Komisję Europejską Wykaz producentów – AGRO BIO TEST.  

Ponadto producenci ekologiczni mogą starać się o:

  • Certyfikat Bio Suisse
  • Certyfikat Naturland
  • Certyfikat Demeter

Kontrola wg ekologicznych standardów prywatnych takich jak Bio Suisse, Naturland, Demeter ma charakter dodatkowy i może nastąpić wyłącznie wtedy, gdy wnioskujący jest certyfikowany wg wymogów dotyczących produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych obowiązujących w UE. Więcej informacji znajduję się na stronie internetowej https://agrobiotest.pl/

Standardy Prywatne

Bio Suisse to prywatny standard jakości dedykowany produktom rolnictwa ekologicznego importowanym do Szwajcarii.  Kontrola wg standardów Bio Suisse ma charakter dodatkowy i może nastąpić wyłącznie wtedy, gdy wnioskujący jest certyfikowany wg wymogów dotyczących produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych obowiązujących w UE Organizacja BIO SUISSE z siedzibą w Bazylei, zarządzająca kryteriami o nazwie Bio Suisse Standards, realizuje certyfikację za pośrednictwem podległej jednostki INTERNATIONAL CERTIFICATION BIO SUISSE AG.  Jednostka certyfikująca AGRO BIO TEST jest uprawniona do prowadzenia kontroli na zgodność z zagranicznymi standardami produkcji ekologicznej, m.in.  Bio Suisse. Więcej informacji znajduję się na stronie internetowej https://agrobiotest.pl/biosuisse/.

Naturland jest prywatnym niemieckim standardem jakości produkcji ekologicznej. Standardem zarządza Organizacja Naturland e.V. z siedzibą w Monachium. Kontrola wg standardów NATURLAND ma charakter dodatkowy i może nastąpić wyłącznie wtedy, gdy wnioskujący jest certyfikowany wg wymogów dotyczących produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych obowiązujących w UE. Produkty ze znakiem towarowym „Naturland”  wytwarzane są zgodnie z rygorystycznymi normami ekologicznymi, a proces produkcji promuje zrównoważone praktyki rolnicze, ochronę bioróżnorodności oraz społeczną odpowiedzialność. Jednostka certyfikująca AGRO BIO TEST jest uprawniona do prowadzenia kontroli na zgodność z prywatnymi zagranicznymi standardami produkcji ekologicznej, m.in.  Naturland. Więcej informacji znajduję się na stronie internetowej https://agrobiotest.pl/naturland/

Demeter jest prywatnym standardem jakości produkcji ekologicznej. Prawo do umieszczania znaku „Demeter” na etykiecie produktu ekologicznego mają jedynie producenci posiadający ważną umowę zawartą z organizacją BIODYNAMIC FEDERATION DEMETER INTERNATIONAL
z siedzibą w Darmstadt, która jest dysponentem kryteriów rolnictwa biodynamicznego. Organizacja ta ma wyłączne prawo do przyznawania certyfikatów i znaku towarowego „Demeter”. Jednostka certyfikująca AGRO BIO TEST jest uprawniona do prowadzenia kontroli na zgodność z prywatnymi zagranicznymi standardami produkcji ekologicznej, m.in.  kryteriami DEMETER. Więcej informacji znajduję się na stronie internetowej https://agrobiotest.pl/demeter/

Instytucje certyfikujące

Jednostki certyfikujące to organizacje weryfikujące, czy proces produkcji i postepowania z produktem spełniają określone wymagania, co jest niezbędne do uzyskania certyfikatu eko.

 AGRO BIO TEST Sp. z o.o. to polska akredytowana jednostka certyfikująca o zasięgu ogólnokrajowym, specjalizująca się w certyfikacji produktów rolnictwa ekologicznego, która zgodnie z zakresem posiadanej akredytacji (AC 096) udzielonej przez Polskie Centrum Akredytacji (PCA), prowadzi kontrole oraz wydaje certyfikaty poświadczające ekologiczny status niżej wymienionych kategorii produktów na każdym etapie produkcji, przygotowania i dystrybucji:

  1. Nieprzetworzone rośliny i produkty roślinne, w tym nasiona i inny materiał przeznaczony do reprodukcji roślin.
  2. Zwierzęta gospodarskie i nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego.
  3. Algi i nieprzetworzone produkty akwakultury.
  4. Przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako  żywność.
  5. Pasza.
  6. Wino.
  7. Inne produkty wyszczególnione w załączniku I do rozporządzenia 2018/848 lub  nieobjęte kategoriami produktów wymienionymi w pkt 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Celem działalności jednostki certyfikującej AGRO BIO TEST jest prowadzenie programu certyfikacji w rolnictwie ekologicznym i integrowanej produkcji roślin, gwarantującego: wiarygodność produkcji i autentyczność produktów, profesjonalność usług, dostępnych dla wszystkich zainteresowanych, bezstronność prowadzonych działań związanych z certyfikacją.

Korzyści z posiadania certyfikatu eko

W dzisiejszym świecie, gdzie zrównoważony rozwój i ochrona środowiska nabierają coraz większego znaczenia, posiadanie certyfikatu eko niesie ze sobą liczne korzyści. Przede wszystkim, taki dokument buduje zaufanie klientów. Coraz więcej osób poszukuje produktów, które nie tylko cechują się wysoką jakością, ale również są przyjazne dla  środowiska. Certyfikat ekologiczny daje im pewność, że dokonują odpowiedzialnego wyboru.

Co więcej, posiadanie takiego certyfikatu pozwala producentom na ustalanie wyższych cen za  swoje towary. Klienci są gotowi zapłacić więcej za produkty, które odzwierciedlają ich wartości i wspierają ochronę środowiska. Dodatkowo, certyfikat wzmacnia wizerunek posiadającego go podmiotu jako odpowiedzialnego ekologicznie, co jest kluczowe w budowaniu trwałych relacji z klientami.

Dlaczego warto uzyskać certyfikat ekologiczny?

Uzyskanie certyfikatu ekologicznego to nie tylko kwestia prestiżu, ale także realnych korzyści finansowych. Producenci, którzy decydują się na ten krok, mogą liczyć na:

  • Wyższe przychody – możliwość oferowania produktów po wyższych cenach.
  • Dostęp do dotacji – wnioskowanie o dodatkowe płatności ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR).

Innym istotnym powodem, dla którego warto zdobyć certyfikat, jest budowanie wizerunku firmy dbającej o środowisko. W czasach, gdy świadomość ekologiczna rośnie, konsumenci coraz częściej wybierają marki, które są zgodne z ich wartościami.

Wpływ certyfikacji na zrównoważony rozwój

Certyfikacja ekologiczna ma ogromny wpływ na zrównoważony rozwój.

 Przede wszystkim wspiera praktyki, które:

  • Poprawiają dobrostan zwierząt.
  • Minimalizują negatywny wpływ na środowisko.
  • Chronią zasoby naturalne.
  • Promują zrównoważone metody produkcji.
  • Kładą nacisk na skracanie łańcuchów dostaw.

Co więcej, certyfikacja ekologiczna wspiera rozwój lokalnej gospodarki. Poprzez wspieranie lokalnych producentów i rolników stosujących ekologiczne metody, certyfikacja przyczynia się do:

  • Tworzenia miejsc pracy.
  • Wzmacniania lokalnych społeczności.

Rynek produktów ekologicznych staje się coraz bardziej atrakcyjny, a firmy inwestujące w  certyfikację mogą liczyć na długoterminowe korzyści – zarówno finansowe, jak i  wizerunkowe.

Greenwashing: Jak rozpoznać fałszywe oznaczenia?

W dzisiejszym świecie, gdzie coraz więcej osób zwraca uwagę na ekologię, wybieramy produkty, które mają być przyjazne dla środowiska. Niestety, nie wszystkie firmy grają uczciwie. Swoistym zagrożeniem jest greenwashing – marketingowe oszustwo, które polega na wprowadzaniu konsumentów w błąd poprzez fałszywe twierdzenia o ekologiczności produktów. Jak więc odróżnić greenwashing od prawdziwego zaangażowania w ochronę środowiska? To pytanie, które warto sobie zadać.

Jednym z kluczowych elementów, na które warto zwrócić uwagę, jest aktualny certyfikat ekologiczny, tzw. certyfikat BIO, wydany przez akredytowane i upoważnione przez właściwe organy państw członkowskich jednostki certyfikujące takie jak AGRO BIO TEST Sp. z o.o. Dlatego, aby nie dać się nabrać na greenwashing, warto nauczyć się weryfikować certyfikaty w elektronicznym europejskim systemie TRACES https://agrobiotest.pl/wykaz-producentow/. To pierwszy krok do świadomego wyboru.

Czym jest greenwashing?

Greenwashing polega na fałszywym deklarowaniu ekologiczności produktu, ale w sposób, który wprowadza konsumentów w błąd. Firmy stosujące tę praktykę często używają:

  • zielonych kolorów,
  • obrazów natury,
  • haseł sugerujących, że produkt jest ekologiczny bez stosowania logo rolnictwa ekologicznego i podanego kodu jednostki certyfikującej sprawującej nadzór nad producentem

Wszystko to ma na celu przypisywanie produktom cech wywołujących pozytywne skojarzenia z przyrodą tak by sprawiały wrażenie przyjaznych dla środowiska, co z kolei wpływa korzystnie na odczucia korzystających z nich klientów.

W kontekście certyfikatów ekologicznych, greenwashing może polegać na stosowaniu fałszywych lub nieuznawanych oznaczeń, które mają jedynie na celu wzmocnienie wizerunku produktu jako ekologicznego. Dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, jak uzyskać certyfikat ekologiczny i które organizacje są uprawnione do jego przyznawania. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że produkt rzeczywiście spełnia wymagania.   

Przyszłość rolnictwa ekologicznego

Żywność ekologiczna stała się nieodłącznym elementem współczesnego rynku, którego wartość w Polsce szacuje się na imponujące 1,4 miliarda złotych. To pokaźna suma, która wyraźnie podkreśla, jak istotne dla konsumentów i producentów jest potwierdzenie ekologiczności produktów.